Automaat spoelen / verversen / reinigen / flushen

Steeds meer auto’s worden uitgevoerd met een automatische versnellingsbak. Hierbij wordt door de autofabrikant vaak vermeld dat de olie in de transmissie ‘long life’ betreft en nooit ververst dient te worden. Echter, schrijven de grote fabrikanten van de transmissies zelf een onderhoudstermijn van gemiddeld 60.000 tot 100.000 km voor.

Behandelingswijze:

De gemiddelde olie inhoud van een automatische versnellingsbak is ongeveer 9 liter. Bij het verversen van een automaat kan slechts maximaal de helft van deze inhoud worden afgetapt aangezien de grootse hoeveelheid zich in de koppelomvormer bevindt. Doormiddel van een ATF-spoeling machine is het bij DB Autotechniek mogelijk om de volledige olie inhoud van de transmissie te spoelen en te verversen. Gemiddeld gebruiken wij voor een spoeling 2 liter extra olie dan de totale inhoud van de transmissie. Hierdoor zijn we er zeker van dat de volledige inhoud is ververst. Preventief onderhoud is van levensbelang en voorkomt vaak problemen en defecten van de automatische transmissie. Zijn er toch al problemen zoals bonken, slecht schakelen, langzaam schakelen, niet functioneren kick down en/of slippen? 80 tot 90% van deze problemen kunnen vaak nog verholpen worden met een grondige automaatspoeling. Regelmatig zegt men dat spoelen/ flushen van een automaat eerder nadelig dan bevorderlijk is. Deze negatieve ervaringen zijn meestal afkomstig van gebruikers van een automaatspoeling die is uitgevoerd met een reinigingsmiddel. Dit zijn vaak agressieve reinigers en kunnen zorgen voor slijtage een aantasting aan afdichtingen in de transmissie.


Bij DB Autotechniek wordt de automaat alleen gespoeld met de door de fabrikant voorgeschreven olie, we gebruiken géén reinigingsmiddelen. Voor het uitvoeren van een automaatspoeling zijn diverse mogelijkheden. Alleen het verversen of spoelen van de olie inhoud is vaak al voldoende bij de jongere automaatbakken. Wanneer de automaat al een langere levensduur achter de rug heeft, is het vaak aan te raden om uitgebreider onderhoud uit te voeren inclusief een oliefilter en eventueel extra afdichtingen in de transmissie. Graag adviseert DB Autotechniek over wat de beste optie is voor jouw auto.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken welke mogelijkheden bij uw wensen aansluiten.
Voor automaat spoelen
Na automaat spoelen

●Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte! ●DB autotechniek● DB autotechniek